kldn

kldn
Τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα κάψουν στις φωτιές του Άη-Γιάννη του Κλήδονα οι κάτοικοι της Ασπροβάλτας στην αναβίωση του εθίμου που διοργανώνει ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος ''Ελλήσποντος''

 

Παραμονή του Αη-Γιαννιού του Κλήδονα, Τρίτη 23 Ιουνίου, οι φωτιές του καλοκαιριού θα ανάψουν λίγο παραδίπλα από τον πεζόδρομο της Ασπροβάλτας κάτω από το συντριβάνι και μέσα τους θα καούν, κατά πως θέλει το έθιμο, τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι της Ασπροβάλτας.

Πάνω από τις φωτιές περνούν με χάρη -και ξεχωριστές ικανότητες ανάλογα με το ύψος της φωτιάς- αγόρια και κορίτσια του χωριού και η παράδοση καλά κρατεί !!!

Η βραδιά συνεχίζεται μέχρι αργά και όσο αντέχουν να περνάνε πάνω από τις φωτιές τα παλικάρια κυρίως που συνεχίζουν για να κερδίσουν τα βλέματα από τις κοπελιές.

Το σημαντικό είναι πως ο κάθε επισκέπτης που θα βρεθεί εκεί θα περάσει πολύ όμορφα σε ένα τοπίο με φωτιές στον ξεχωριστής ομορφιάς πεζόδρομο της Ασπροβάλτας και συγχαρητήρια στους ανθρώπους του συλλόγου που καταφέρνουν να διοργανώνουν με τόση κούραση μια τόσο όμορφη εκδήλωση παράδοσης και προβολής της Ασπροβάλτας!

Και του χρόνου !!!

kld

kld

Το έθιμο του Άη-Γιάννη του Κλήδονα:

Την παραμονή της γιορτής του Αϊ Γιάννη Ιωάννη, αναβιώνει και το γνωστό έθιμο με τις φωτιές:

Στη πλατεία του χωριού στήνεται μια μεγάλη φωτιά που καίγονται τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια και πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό

 - Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες, που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδονταν προφητική σημασία.

-  Ο Κλήδονας ζωντανεύει τη μέρα του Αη-Γιαννιού, στις 24 Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος.
- Ο γιορτασμός αρχίζει από την παραμονή με τις μεγάλες φωτιές που ανάβονται και τις πηδούν ακόμη και τα παιδιά.

Κατόπιν φέρνουν οι ανύπαντρες κοπέλες από το πηγάδι το αμίλητο νερό και το αδειάζουν στη “γραγούδα” (πήλινο δοχείο), ρίχνοντας μέσα κι από ένα “ριζικάρι”, κάποιο προσωπικό, συνήθως πολύτιμο, αντικείμενο. Σκεπάζουν έπειτα τη γραγούδα και την αφήνουν όλη νύχτα κάτω από τον ξάστερο ουρανό.

Πηγαίνουν τότε όλες για ύπνο και ονειρεύονται τον άντρα που θα παντρευτούν.

- Την επόμενη μέρα ανοίγεται με τραγούδια η γραγούδα και καθώς η κάθε μία παίρνει πίσω το αντικείμενο που της ανήκει, ακούγεται κι από ένα δίστιχο, το περιεχόμενο του οποίου έχει κάποια σημασία για το “ριζικό΄ της κοπέλας, στην οποία εκείνη τη στιγμή απευθύνεται.

Τα ριζικάρια κάποτε τελειώνουν και καθώς βασιλεύει ο ήλιος κάθε κοπέλα γεμίζει το στόμα της με μια γουλιά αμίλητο νερό, στέκεται μπροστά στο παράθυρο και περιμένει μέχρι ν” ακούσει το πρώτο ανδρικό όνομα. Αυτό πιστεύεται πως θα είναι και το όνομα του άνδρα που θα παντρευτεί

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ